Watch Live

Tweet TWEET

Penn’s $92 Million Temple of Science Shakes Up Design

Tap for Slideshow
Photographer: James S. Russell/Bloomberg

A view of terrace break areas in the Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania. Because much work must take place in special lab suits without access to windows, places for casual meetings and conversation are filled with sun filtered through striped patterns fused into the glass.

Close
Photographer: James S. Russell/Bloomberg

A view of terrace break areas in the Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania. Because much work must take place in special lab suits without access to windows, places for casual meetings and conversation are filled with sun filtered through striped patterns fused into the glass. Close

A view of terrace break areas in the Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania. Because much... Read More

Photographer: James S. Russell/Bloomberg

A conference room at the Singh Center for Nanotechnology in Philadelphia is open to glass on three sides (which can be closed off with shades) and opens to a view of the main campus straight ahead. Close

A conference room at the Singh Center for Nanotechnology in Philadelphia is open to glass on three sides (which can... Read More

Photographer: James S. Russell/Bloomberg

At the Singh Center for Nanotechnology in Philadelphia, a multi-level concourse leads to labs, seen left in photo, and features a sculpture by Jaume Plensa. Close

At the Singh Center for Nanotechnology in Philadelphia, a multi-level concourse leads to labs, seen left in photo,... Read More

Photographer: James S. Russell/Bloomberg

A view of the multi level lobby of the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania in Philadelphia. People from the several disciplines that use the building can see and encounter each other throughout the structure. The orange-glass wall controls light passing into a suite of clean-room laboratories. Close

A view of the multi level lobby of the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania... Read More

Photographer: James S. Russell/Bloomberg

An exterior view of the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania, designed by Manhattan-based Weiss/Manfredi. This $92 million Philadelphia building, housing clean rooms and electron microscope laboratories, is wrapped around a around a courtyard. Close

An exterior view of the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania, designed by... Read More

Architects have a difficult time with beauty.

Our era is too culturally messy, with esthetics infused by anxiety and conflicting aspirations. Buildings -- especially research labs devoted largely to the care and feeding of machines -- are so complex that inspiration often lands on the cutting room floor.

That’s why the Krishna P. Singh Center for Nanotechnology at the University of Pennsylvania in Philadelphia is something of a miracle.

As I approached the $92-million, three-story building at the downtown edge of Penn’s campus, I thought of an icy cliff wrapping a lush lawn. Long bands of glass amble in a gentle ascent around the courtyard, like geological strata. Vertical translucent pinstripes, fused into the glass, screen the interior in icy, rippling white.

The glass bands culminate in a wedge that overhangs the court as a porch. It’s a touch of architectural bravura -- not, as too often is the case, a sledgehammer.

The building unfolds its full radiance in the lobby, called the galleria, which extends as a gathering space around the courtyard and opens upward full height. The exterior undulations shape this narrow atrium into a sculpture of window walls and suspended ceiling planes that cross over and under each other like slightly bent legs.

How amazing for researchers to remove protective coveralls after working for hours under clinical light in labs sealed from the outside world -- and stroll into this towering nave bathed in celestial light.

Open Spaces

Even better, the building’s extraordinary public spaces are open to all.

Singh was the lead donor, giving $20 million. He arrived as a fellowship student at Penn from a tiny impoverished Indian village and went on to found Holtec International in Marlton, N.J., an energy-technology company. The state of Pennsylvania gave $25 million. The rest of the cost was raised from donors and Penn.

Penn engineering dean Eduardo Glandt and Manhattan-based architects Marion Weiss and Michael Manfredi recognized that the usual lab maze of dim hallways lined with closed doors isn’t enough in today’s innovation-driven and collaborative research environment.

The long plane of saturated orange glass that lines the galleria’s inside wall is an ultraviolet-light filtering window into a completely separate world: a 10,000-square foot, two-story-high series of labs where materials are manipulated and devices are created that are millions of times smaller than what humans can see unaided.

Air Filters

That work demands that researchers wear sealed, head-to-toe “bunny suits” to avoid contaminating air that is temperature-managed and micro-filtered. Labs are screened from electromagnetic interference.

The basement houses a suite of electron microscopes where scientists can examine what they’ve wrought. The devices are so sensitive that the tiniest vibrations had to be eliminated. Weiss and Manfredi sloped the courtyard garden to deliver a view of greenery and a shaft of daylight to a lounge.

Why create such an extraordinary setting for a building devoted to machines, I asked Dean Glandt, who combines a passion for the world-saving possibilities of engineering with a rare eye for architecture. (The Singh is the third of the landmark structures he’s built at Penn for engineering -- a discipline that’s often consigned to dismal structures thought to be functional.)

Arts Collaboration

“Encouraging a social community is more important than ever,” he said in an interview at the center. Since some 450 researchers in several departments within the university’s school of arts and sciences share the labs, the building’s alluring public spaces invite spontaneous collaboration.

Within the towering galleria, small sunlight-bathed lounge terraces attach to the main stair, asking to be used for study or a conversation.

Conference rooms become saturated-orange vitrines of deliberation since they face the atrium with full-height glass. Perched in the cantilevering wedge, a glass-walled meeting room with a rippling wood ceiling feels like a collaboration aquarium, drawing in liquid views from three sides.

“We wanted to make science visible,” said Glandt.

The building’s allure is also strategic. He hopes it draws students from all over the campus to study in diner-style booths, where they may imbibe the appeal of engineering, math, and science.

With Singh, Weiss/Manfredi joins the top tier of US architects. It is the assured culmination of a series of well-loved projects that fly beneath the celebrity-architect radar.

The folded landscapes and orchestrated city views in Seattle’s Olympic Sculpture Park have quietly become a major attraction. The visitor Center at the Brooklyn Botanical Garden enfolds the visitor in a grass-roofed embrace.

This isn’t wallflower architecture, nor attention-grabbing spectacle. Instead, the Singh embodies a rarity: poise.

Krishna P. Singh Center for Nanotechnology, University of Pennsylvania School of Engineering and Applied Science, 3205 Walnut Street, Philadelphia 19104.

(James S. Russell writes on architecture for Bloomberg News. He is the author of “The Agile City.” The opinions expressed are his own.)

To contact the writer of this column: James S. Russell in New York at jamesrussell@earthlink.net. http://www.jamessrussell.net

To contact the editor responsible for this column: Manuela Hoelterhoff at mhoelterhoff@bloomberg.net.

Press spacebar to pause and continue. Press esc to stop.

Bloomberg reserves the right to remove comments but is under no obligation to do so, or to explain individual moderation decisions.

Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus.